Dé KRACHT van kunsteducatie voor persoonlijke ontwikkeling!
25-04-2024
Ik geloof erin dat kunsteducatie een heel krachtig en belangrijk middel is voor de persoonlijke groei van kinderen en jongeren. Het stimuleert hun creativiteit, expressie, communicatie en zelfvertrouwen.
Door op scholen en daarbuiten, workshops aan te bieden op het gebied van kunst, muziek en theater, krijg en zij de kans om meer over zichzelf en anderen te leren. Door deze creatieve verkenning ontdekken zij hun identiteit, interesses en emoties. Dit bevordert hun zelfbewustzijn en zelfacceptatie, wat essentieel is voor de persoonlijke ontwikkeling.
Kunst ervaren, doen en beleven!
In het primaire onderwijs worden veel workshops (Workshop basisschool) aangeboden in verschillende thema's. Maar ook buiten schooltijd is het mogelijk om hiervan te proeven. Op die manier krijgen zij de kans om te ontdekken waar ze blij van worden en ontwikkelen ze vaardigheden die hun helpen bij de groei en ontwikkeling. Ook door leerlingen kennis te laten maken met podiumkunsten via optredens gaat er een wereld voor ze open! Denk aan dans, theater, muziek en zelfs circus!
Ontdek je talent!
Door aan de verschillende stromingen te proeven, ontdekken kinderen en jongeren in welke vaardigheden zij goed zijn en waar hun talenten liggen. Ze voelen zich trots op zichzelf en hun prestaties, en dit vertrouwen werkt dan weer door op andere aspecten, zoals hun schoolwerk of op het sociale vlak.
Verbeelding – Het stimuleren van de verbeeldingskracht en fantasie helpt om te leren buiten de gebaande paden te denken en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Ik merk dat creatief denken niet alleen nuttig is in de artistieke wereld, maar ook bij het oplossen van problemen, innoveren en andere aspecten in het leven.
Taal – Ook stimuleert het de ontwikkeling van taal- en sociale vaardigheden. Door samen te werken aan artistieke projecten leren zij effectief te communiceren, onderhandelen, discussiëren en conflicten op te lossen. Daardoor merk ik ook dat zij sneller empathie tonen voor anderen en verschillende perspectieven leren te waarderen. Dit is essentieel voor het opbouwen van gezonde relaties in onze samenleving.
Verbinding – Door samen te werken aan projecten ontstaat er interactie, saamhorigheid en verbondenheid binnen een groep. Zij leren naar anderen te luisteren, ideeën te delen en constructief samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Ik merk dat zij daardoor hun passies, uitdagingen en successen gaan delen. Het leuke is dat ze daardoor hun gedachten en gevoelens leren te herkennen en te uiten, met woorden of via de kunst. Dit is een hele waardevolle eigenschap voor hun hele verdere leven.
Concentratie – Doordat zij zich moeten concentreren op het creëren van kunstwerken of het uitvoeren van optredens, leren zij om hun aandacht vast te houden en zich te concentreren op één specifieke taak. Ik weet dat dit vermogen om te focussen weer heel handig zijn bij veel aspecten in het leven, zoals studeren, werken, ondernemerschap, enzovoort.
Krachtig, luchtig en speels!
Kortom, ik geloof er echt in dat kunsteducatie echt een hele krachtige, luchtige en speelse manier is om belangrijke levensvaardigheden te ontwikkelen. Het observeren en ervaren van je eigen eigen gedrag en dat van anderen helpt om jezelf en de wereld om je heen beter te begrijpen. Het is een krachtig instrument voor ieders ontwikkeling, waarbij niet alleen artistieke talenten ontwikkeld worden, maar ook waardevolle vaardigheden opgedaan worden die helpen in alle aspecten van het leven. Ben je op zoek naar creatieve workshopactiviteiten? Grote broer geeft de leukste workshops op locatie!
Geschreven door: kunstenaar Susan Ruiter